De Pilaarheilige

5dga0t0x6gy austin schmid

 

(Samenvatting:) Ferdy is zeventien, bijna achttien, als hij door zijn neef Hein en diens vrouw Laura wordt uitgenodigd voor een vakantie van twee weken in hun zomerhuis in Beaulieu aan de Côte d’Azur. Enig kind Ferdy komt uit een beschermd, bevoorrecht milieu. Zijn vader is staatssecretaris, zijn moeder is een overheersende, nogal misantropische figuur.

Ferdy is een introverte, eigenzinnige, soms dwarse en in veel opzichten non-conformistische jongeman. Aan voorspelbare, saaie mensen (en hun uitspraken) heeft hij een broertje dood. Op zijn anti-foto’s op Instagram na, doe hij niet aan sociale media. Als romanticus geeft hij de voorkeur aan romans uit een voorbije tijd boven de uitingen van de populaire jeugdcultuur. Zijn taalgebruik is nogal gedragen, wat hem spot uit zijn omgeving oplevert.

Net als het er naar uitziet dat de vakantie saai dreigt te worden, kraakt een zonderlinge man uit Armenië de kerktoren in een nabijgelegen dorp. Hij gaat er drie maanden zwijgend in retraite. Ferdy is onmiddellijk gefascineerd. Als hij de pilaarheilige, zoals Ferdy hem noemt, ontmoet raakt Ferdy geobsedeerd door de ondoorgrondelijke mysticus die een achtergrond als varietéartiest heeft. Hij is zonder leer, volgelingen, of methode. Zijn boodschap is simpel, maar schijnbaar ondoorgrondelijk: volg niets, geloof niets, verander niets, word echt, word authentiek.

De ontmoeting met de pilaarheilige en Ferdy’s relatie met hem brengt een reeks ontwikkelingen op gang waarin een Afghaanse vluchteling, zoroastrische oosterlingen, Russische miljardairs, een geborneerd Engels echtpaar, een over het paard getild droomprinsje en een Egyptische kluizenaar uit de vijfde eeuw Ferdy voor grote raadsels stelt. Tijdens de verschillende avonturen die hij vervolgens beleeft wordt hij gedwongen zijn waarden en overtuigingen, vooroordelen en houdingen grondig te herzien. Niets is wat het lijkt; de realiteit blijkt dusdanig ongrijpbaar en veranderlijk dat elk houvast futiel is. Het enige waar je op kunt vertrouwen is je innerlijk kompas.

(In voorbereiding)

(Foto: Austin Schmid, Unsplash.com)