De Boom van Confucius

5tniytqs68e lechon kirb

Als de aardige, wat naïeve, zestienjarige Tim Hofman in augustus 1972 in de VS aankomt voor een jaar als uitwisselingsstudent belandt hij niet in een doorsnee gastgezin, maar bij de Habens in Washington D.C., het epicentrum van de wereldmacht.

Herman Haben is niemand minder dan de ambitieuze, omstreden nationale veiligheidsadviseur met sterallures van president Nixon die de wereld rondreist om zijn Realpolitik ten uitvoer te brengen en zodoende niet alleen de buitenlandpolitiek van Amerika grondig te veranderen, maar ook de loop van de wereldgeschiedenis.

Tim stort zich hartstochtelijk in zijn nieuwe leven dat zich afspeelt tegen de achtergrond van het nationale trauma van de Vietnamoorlog, grote sociale onrust, culturele veranderingen en politieke schandalen (zoals Watergate). Hij komt op intieme voet te staan met de activistische hippiedochter Hannah en de snobistische, cynische zoon Ryan met wie Tim daarna een decennialange, veelbewogen verhouding krijgt. De van oorsprong Duitse Haben, ondertussen, wordt achtervolgd door zijn oorlogsverleden.

Terwijl Tim zich tevergeefs probeert verre te houden van de intriges rondom Haben, heeft hij decennia later de sleutel in handen tot de mysteries rond de staatsman: de afbeelding van de boom van Confucius. Heeft Haben tijdens de oorlog misdaden begaan of was hij een held? Heeft hij direct na de oorlog zijn vriend, de wetenschapper Edward Yarnall Hartshorne, de dood ingejaagd? Welke rol heeft Tims moeder in Habens leven gespeeld? Welke betekenis hebben Haben en Tim voor elkaar? Terwijl Tims volwassen leven zich op afstand afspeelt in Rio, Hongkong en Berlijn blijven de Habens hem in hun greep houden.

(Verschijnt: 2022)

Foto: Lechon Kirb, Unsplash.com